Tijd voor actie (en Dafalgan)!

Ik had mezelf voorgenomen om niet meer in mijn digitale pen te kruipen en iets te schrijven over illegale downloads, auteursrechten, streaming, wetgeving, enz… omdat het nu eenmaal geen zin heeft om mensen te boeien met iets wat hen ab-so-luut niet bezighoudt. Voor de gemiddelde surfer is heel de discussie een ver-van-mijn-bed show. Mensen liggen misschien wel even wakker van de falingen van Renault en Opel, maar van de duizenden ontslagen en sluitingen in de muziekindustrie? Wie maalt daar nog om? Hoeveel landgenoten werken er nog in de muzieksector? 80.000? 70.000? 60.000? Who cares?! Ik kan zelf ook niet meer volgen.

Blogdrang…
Waarom ik nu dan toch maar iets neerpen? Geen idee. Misschien omdat ik ziek en met barstende hoofdpijn in huis ronddwaal en me alsnog nuttig wil voelen op deze winterse avond? Misschien omdat de midem loopt en er dan een communication overload is op het Internet? Vermoedelijk. Op Twitter was er de voorbije dagen nogal wat reactie op de ‘Vlaamse fabrieksarbeider’ waarvan 10.000 euro geeïst wordt wegens illegaal uploaden en downloaden. Nu ik op Twitter actief ben word ik met de laagdrempeligheid van dat medium geconfronteerd. Van een journalist van De Standaard verwacht ik trouwens dat hij geen smeuïge titels gebruikt. Al was het de koning, de paus of Niels Albert, illegaal is illegaal, sorry! Mijn maag keert als ik in dezelfde krant uitspraken lees van een professor media- en internetrecht over thuiskopieën. “Thuis films downloaden is niet illegaal”. Get real man! Dit is pure desinformatie! Foei ook aan de journalist die dit niet kadert of brengt met de nodige kritiek. Negen kansen op tien voel ik ook de drang om te bloggen omwille van de betweters die op de kap zitten van SABAM en Buma/Stemra of door de onwetenden die de aflevering van Basta over SABAM
-nu een jaar geleden- nogmaals verheerlijken. Of heb ik de kriebels omdat er morgen gestaakt wordt door de vakbonden? Moest het kunnen om alle geluidsdragers wereldwijd lam te leggen, dan zou de muzieksector misschien ook eens moeten staken. Alhoewel, wat zou het uitmaken?

SABAM: tijd voor actie!
Soit, het is bij vele mensen uit de muziek- en filmwereld -tenminste, bij diegenen die nauw betrokken zijn bij deze materie of zich druk maken zoals ik- erg frustrerend om telkens opnieuw te stuiten op onbegrip van enkele zelfuitgeroepen slimmerikken of op de desinteresse van de publieke opinie. Ik vind dan ook dat SABAM grondig werk mag maken van een grootschalige imago campagne. En zoals Christophe Depreter, algemeen directeur van SABAM, in De Standaard zegt, is begrip van de publieke opinie het hoogst haalbare. Akkoord, maar doe daar zo snel mogelijk iets aan.
De uitlachtelevisie van Basta vorig jaar raakte objectief gezien kant noch wal, maar heeft er ooit iemand die televisiemakers annex grapjassen op hun plaats gezet? Neen. Niemand. Resultaat: enkel olie op het vuur. Zulke gelegenheden moet je in je voordeel ombuigen door duidelijk en transparant te zijn! Komop: werk aan de winkel vrienden van SABAM! Mijn steun hebben jullie alvast.

Politici: tijd voor actie!
Het initiatief van Belgacom en Deezer om een legaal -en dus betalend- streaming systeem op het getouw te zetten juich ik toe! Ook Spotify geef ik het voordeel van de twijfel (lees zeker dit opiniestuk van Helienne Lindvall in The Guardian). Of zoals Paul McGuiness, de manager van U2, laat optekenen: “Dergelijke legale initiatieven dienen aangemoedigd te worden.” Net zoals McGuiness en vele anderen vind ik echter ook dat het tijd wordt dat politici het lef moeten hebben om de illegale downloads aan banden te leggen. Neen, natuurlijk is het geen populaire maatregel! En ik kan leven met de kritiek van Vincent Van Quickenborne op de timing van het voorstel van SABAM. Ik heb eveneens geen probleem met de kritiek van Bart Tommelein dat je niet alle internetgebruikers over dezelfde kam moet scheren. Maar heren politiekers: doe dan een tegenvoorstel! Bescherm de rechthebbenden. Maak een wettekst. Stel providers verantwoordelijk voor wat hun klanten downloaden. Als onze buur Nicolas Sarkozy het kan, dan kunnen jullie het ook. Vooruit, hop met de geit!

P.S. Voor wie nog geen hoofdpijn heeft na het lezen van mijn blog en alle bijhorende artikels, hier nog een laatste, interessante grafiek en spreadsheet, over hoe nieuwe technologieën invloed hebben op de inkomsten van rechthebbenden. Schrik niet! Nog steeds geen hoofdpijn? Ik ben alleszins toe aan een Dafalgan. Forte graag.

3 gedachten over “Tijd voor actie (en Dafalgan)!

 1. Ge zou er een punthoofd van krijgen, ik heb wel de moeite genomen om alles te lezen (zonder dafalgan) g’hebt natuurlijk 100% gelijk
  Ik zal nooit film of muziek downloaden van het internet al weet ik ondertussen ook hoe het kan, maar wie ben ik natuurlijk, naar 60 plussers word ook nooit geluisterd maar dat is een ander debat.
  Ik begrijp je frustratie, mssn zou er eens een groots benefiet moeten georganiseerd worden om het verlies van de muziekanten te compenseren en vooral om de mensen wakker te schudden wat niet eenvoudig is in deze tijd van individualisme.
  Ieder voor zich is het moto van de meesten ten kosten van solidariteit.
  Zo zou ik nog kunnen doorgaan en persoonlijke werk perikkelen kunnen aanalen maar die zijn al lang verjaard.
  Verzorg je goed, op (mijn) de steun van je fans kun je in ieder geval altijd blijven rekenen.

 2. Ik sluit mij ook aan bij Mo-nikske . Ik heb je tekst hier ook eens doorgelezen. Man man man, konden wij maar helpen he . Ik zou het gelijk doen! Laat ons hopen dat het tij eens keert wat betreft de muziekindustrie. Maar, ik krijg daar ook een ‘punthoofd’ van !! (hi hi, ik moet nu even glimlachen, maar dat is een ander grappig verhaal van mezelf) Oeps, dat terzijde. *grinnik* …. Soit, Ik begrijp je frustratie volledig Udo !! Jammergenoeg kunnen wij ‘de fans’ daar zo weinig aan veranderen vrees ik. Ik heb zo af en toe ook van die discucies (schrijf ik dit nu goed?) met mijn eigen familie/kennissen wat betreft dat illegaal downloaden en geloof me, ik stuit ook op onbegrip. Tegenwoordig als je zegt dat je alles van een artiest koopt en naar zoveel mogelijk van zijn of haar optredens gaat, dan verklaren ze je voor gek !! Want wie doet nou zo iets. Want je koopt toch veel hetzelfde en steeds naar diezelfde show gaan ?? Ze lachen me bijna uit !! …… Maar, gelukkig ben ik iemand die zich daar niets van aan trekt !!! Ook op mijn steun kan je altijd rekenen !!!! Verzorg je goed Udo, en blijf maar bloggen ….. ik lees je teksten met plezier. Liefs

 3. Mr Udo,

  Ik merk dat je de laatste tijd de negatieve kant van de dingen ziet… Ofwel is het mijn verkeerde perceptie.
  Ik wou je gewoon maar even melden, dat niet elke job gemakkelijk is. Over de mijne worden grapjes gemaakt, wordt je soms scheef bekeken, kan niemand met jou een zinnige conversatie voeren zonder de belachelijkste vragen eerst te stellen,… Ik heb het er een tijd moeilijk mee gehad om nog ‘subjectieve’ kranten te lezen, laat staan de ‘commentaren’ van betweters. Ik heb voor mezelf de keuze gemaakt om mij afzijdig daarvan te houden. Ik lees ze niet meer zoals voorheen, enz.
  Ik steek er geen energie meer in en probeer erop te letten dat ik mij niet weer laat vangen in die negatieve spiraal.
  Ondertussen steek ik mijn tijd in andere dingen: zoals genieten van dat vers laagje sneeuw in de velden, een winterse zonsopgang, de geur van versgebakken cake… Of de tijd nemen om met een petekindje naar een echt kasteel te gaan met plastic zwaarden om daar even ridder te zijn… Het zijn die dingen waar je energie kan insteken, om er dubbel zoveel uit te halen..
  Het maakt alles zoveel draaglijker.

  Succes enne.. verzorg je toch maar wat !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s