Een kat een kat noemen

Vrienden,

Ik weiger nog te veel energie te steken in negatieve zaken en ik wil me allesbehalve roeren in de discussie die is ontstaan omtrent het opkopen van views.

Wat ik wel kwijt wil is dat, indien een platenbaas van een grote firma zoals Universal effectief heeft gezegd (OK, ik weet dat niet alles wat in de pers staat steeds correct wordt weergegeven, maar toch…) dat hij “geen weet heeft van de mogelijkheden op het gebied van views opkopen”, ik hem op z’n minst hypocriet mag noemen. Patrick Guns lijkt me allesbehalve een dommerik, maar dat hij de Lance Armstrong van de muziekwereld wil zijn, dat had ik niet zien aankomen.

De platenindustrie is al jaren een zinkend schip omwille van zovele redenen die de verstandelijke capaciteiten van mijn blondheid te boven gaan. Feit is dat er al honderd triljard jaar gefoefeld wordt. In een tijd waarin het gros van de mensen geen muziek meer koopt, en de technologie het toelaat om ongemerkt een top 10 en zo ook radio airplay en playlists te beïnvloeden, zijn foefelpraktijken meer dan logisch.  Zeker als je als grote platenfirma door het bereikte resultaat, een deel van je marketing investeringen recupereert. Zolang er kan gefoefeld worden zal een mens het niet nalaten dat te doen. Dat geldt voor elke sector, overal ter wereld.

Ik verwijt niemand iets, noch platenfirma’s, radiozenders, controle-organismen etc… maar een kat een kat noemen is naar mijn bescheiden mening het minste wat je kan doen.

opkopen singles shotIk heb de voorbije jaren al zovele discussies gevoerd, oa. met een Europarlementariër van de Zweedse Piratenpartij, en ik heb meerdere malen mijn visie gegeven op wat er zoal foutloopt. Eerlijk gezegd ben ik het allemaal wat beu geraakt.  Het is dweilen met de kraan open en een verspilling van energie. De mentaliteit van velen en hun disrespect tov muziek, de technologie en grote internetproviders die ongestoord geld verdienen op de rug van tienduizenden creatievelingen in ons land. De politiekers, die geen electoraal gewin zien in dergelijke discussie. De internationalisering. De crisis. De massa-ontslagen. De Vlaamse markt die een zakdoek groot is. Er vallen nog zoveel dingen op te sommen, maar laat me vooral stoppen met en een einde breien aan dit reeds veel te lange bericht.

Dit gezegd zijnde, ik vind de nieuwe song van Natalia en de productie ervan erg sterk. De clip van regisseur -en mijn voormalig road manager- Dieter Cottenies verdient wat mij betreft zelfs honderd en tien miljoen miljard views.

Dus: klikken maar. Of opkopen. Kan ook. En daar is niks verkeerds mee.

Muzikale groeten, Udo

13 gedachten over “Een kat een kat noemen

 1. Ik heb nog NOOIT illegaal gedownload, ik betaal ALTIJD voor de muziek die ik graag oor maar van mijn bescheiden bijdragen zal ook niemand rijk worden natuurlijk !
  M’ja ! Hiermee is echt alles gezegd zeker ? Doe toch verder met wat je graag doe !
  Knuf Mo-nikske 😉 X

 2. Kan je geen ongelijk geven Udo ik koop ook liever cd’s en ik heb al meer dan een kas vol ik steun nog altijd onze vlaanse mensen als de cd goed is natuurlijk en we hebben vele goede zangers in Belgie,

 3. Volledig met je mening eens….weet zelfs niet hoe ik zou moeten downloaden…..maar ja das iets voor de jonge generatie, zolang het legaal gebeurd geen probleem denk ik…..Inderdaad spijtig voor de ENKELE goede zangers in het Vlaamse gedeelte van ons landje.

  Groetjes Rolande…..

  • Illegaal downloaden van muziek, series, films,… is zeer eenvoudig Rolande, geloof me. Het zit ook van jongs af aan ingebakken in onze digitale cultuur. Waarom betalen voor iets wat je zo kan verkrijgen? In tegenstelling tot andere landen wordt in ons land niets gedaan om dit tegen te gaan. De politiek zou providers bijvoorbeeld kunnen verplichten om bepaalde bestanden te filteren, maar electoraal gezien lijkt dit niet bepaald een goede zet; én de lobby van de providers én de klanten die massaal downloaden, zouden in opstand komen (zie oa. de wereldwijde heisa over het ACTA-project – https://www.eff.org/issues/acta).

   Het is al enkele jaren dweilen met de kraan open, helaas.

 4. Beste UDO, ik zou het heel spijtig vinden mocht er nooit geen UDO-cd meer komen. Ik ben echt geen voorstander van het downloaden, daarom doe ik het ook niet. Enkel jouw liedjes die niet op cd staan zal ik downloaden op een legale manier. En je hebt gelijk, steek geen energie in negatieve dingen want dat heeft toch geen enkel zin, daar wordt niemand beter van. Ik waardeer je enorm voor je muziek en als mens met een groot hart. Voor mij ben je de beste zanger die ik ken. Ik zal je blijven steunen, met of zonder cd’s. xxx Pascale.

  • Dankjewel voor je lieve bericht Pascale! Je moet rekenen dat een single algauw een investering van 5.000 euro is. Reken het even uit voor een album… Een cd persen, verdelen, promoten, restanten terugsturen en laten vernietigen, enz… kost meer dan wat je uit verkoop haalt. Een nieuw album zou er dan ook enkel kunnen komen indien er een partner zich mee achter dat project schaart. Niet eenvoudig in ons kleine Vlaanderen, maar wie weet kom ik weleens met goed nieuws 😉

   • ik hoop ook dat er nog eens een album van jou zal uitkomen udo en heb nu een beetje hoop dat je ooit eens met goed nieuws zal komen 🙂 ik download ook nie ik koop alles ,is zeker kostelijk een album maken begrijp dat heel goed , zeker nu in deze crisis succes hé met alles wat je nog doet 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s