Nachtelijke overpeinzingen

Zanger zijn in een klein land -of liever: in een deel van een klein land- is best wel bevreemdend. Door te vertoeven in een micro-klimaat verlies je zonder het goed en wel te beseffen voeling met de werkelijkheid. Misschien is het bizar om dit nu te poneren -en mijn bescheiden ik krijgt nu zure oprispingen te verwerken- maar ik vergeet soms dat ik een talent heb meegekregen waar ik best wel meer fier op mag zijn.

Het is nu 5 uur ’s ochtends en ik lig al tobbend te dobberen, ergens tussen Lissabon en Cadiz. Soms zijn er momenten in het leven waarop je je allerlei realiseert, waarop quotes van mensen passeren; eentje van KW, gericht aan het hoofd entertainment van een televisiezender bijvoorbeeld. Of reacties van internationale schrijvers of andere artiesten wanneer ik mijn strot openzet (ik moet nog steeds glimlachen wanneer ik terugdenk aan de gezichtsexpressie van FS toen hij me voor het eerst hoorde). De erkenning door professionals zoals JB, VP of PR. Name dropping voelde altijd al vreemd aan, zeker in een publieke blog, maar ik probeer een beeld te schetsen door enkele flarden van mijn gedachten te beschrijven en ce moment lucide. Initialen gebruiken helpt me deze spinsels neer te pennen en ze te delen.

Bij mij is er soms een innerlijk besef wanneer ik kan performen voor mensen die me nog nooit gehoord hebben en dan nog liefst voor een internationaal publiek. Moeilijke en/of melodieuze songs, krachtige passages, hoge en lange noten in borststem, gevolgd door verfijnde kronkels in kopstem. Alleen, beheerst, juist gezongen, geen onnodige overdrijvingen en alle tijd nemend achter een vleugel. Een sprong in de tijd, alsof ik weer 16 jaar ben en de wereld zou veroveren met mijn piano. Ik deed het vooral omdat ik er mijn ouders mee plezierde en mijn veeleisende vader ervan genoot dat ik mensen omverblies met mijn talent. Zelf heb ik er nooit echt mee te koop gelopen, behalve wanneer ik me realiseerde dat een zaal verstommen ook plezierige bijwerkingen had, zoals makkelijk de mooiste meisjes van de middelbare school versieren.

Enkele jaren voor mijn goede vriend en manager het leven liet stond ik dankzij hem op enkele exclusieve locaties te zingen voor internatonale bedrijven. Performen voor een internationaal publiek dat al heel wat unieke concerten en wereldartiesten had gezien, is een mooie gelegenheid om de intrinsieke waarde van je talent te toetsen. Ook zingen op een schip vol toeristen brengt me blijkbaar weer iets dichter bij de realiteit. Erkenning krijgen van een nieuw publiek en van buitenlandse collega artiesten is iets waar ik erg van kan genieten. En ik die dacht dat ik geen ego had, haha! Genieten, omdat ik weer even kan stilstaan bij wat muziek nu weer betekent voor mezelf en welke genoegdoening het me geeft om anderen te kunnen raken. Zeker wanneer ze daardoor op hun beurt misschien wel even stilstaan bij het leven en de redenen van hun bestaan. Het klinkt overdreven filosofisch, maar het is wel zo.

Ik besef dat ik het soms nodig heb om even los te komen van dat micro-klimaat waarin ik dag in dag uit vertoef. Vlaanderen is een zakdoek groot en ik werk in circuits waarin talent hebben relatief tot zelfs onbelangrijk is. Ik zeg dit met alle respect voor wie zich in dezelfde sector beweegt en z’n boterham verdient met muziek. Het commerciële succes van een artiest wordt bepaald door zoveel factoren en kunnen zingen is jammer genoeg veel minder relevant geworden. In tijden waarin een overgroot deel van de gemeenschap geen respect meer heeft voor artistieke creaties en ze zonder morele of technische problemen al downloadend steelt, vervaagt talent meer en meer. Zelfs non-talenten, al dan niet met een carrière van tientallen jaren, worden door platenfirma’s, radio- en tv-zenders in de top gekatapulteerd en niemand stelt zich nog terdege vragen bij wat er gebeurt.

Ik stel me in de plaats van nieuwe en jonge talenten die, in hun naakte puurheid, opkijken naar de met glas bezaaide berg vol scherven en valkuilen. Ik zou hen willen zeggen de moed niet op te geven en vooral kracht te blijven putten uit die innerlijke motivatie, die onlosmakelijk verbonden is met hun talent. Ook al vervagen normen en waarden, er komen beslist momenten waarop je genoegdoening vindt en gelukkig kan zijn met wie je bent en wat je doet of kan. Het is pas wanneer je je boterham wil verdienen met je talent dat je je ietwat ongelukkig mag voelen. Zolang je die drang niet voelt, blijf dan zo ver mogelijk weg van de wereld der muziek.

Overpeinzende groet, Udo

3 gedachten over “Nachtelijke overpeinzingen

 1. Je quote : “Het klinkt overdreven filosofisch …” is zo, voor diegene die het niet mee- en doormaakten.
  Even “uittreden” uit de vertrouwde omgeving waarin je een rol en arbeid verricht is echter noodzakelijk om je eigen level van kunnen ja dan neen bevestigd te zien. Het tijdstip waarop dit gebeurd is vaak een toeval doorheen de tijd, maar komt steeds net op tijd, en laat iemand terug huiswaarts keren met een sterk verruimde blik.
  Vanaf dat moment is het vaak moeilijk om niet terug te willen naar dat “uittreden”, dat uittreden kan vaak als letterlijk beschouwd worden : “het overstijgen van het eigen kunnen”
  Ik weet per ervaring (alhoewel ik geen noot kan zingen, maar wel in de sector werkzaam was) dat dit overstijgen smaakt naar meer … To be continued
  Thanks for sharing Udo !

 2. Lieve Udo,
  Dankjewel voor deze nachtelijke overpeinzing en om die hier te delen. Ik vind het altijd heel fijn om jouw schrijfsels te lezen. Ik heb nu ook de behoefte om hier kort op te reageren. Ik herinner mij nog heel goed de eerste keer dat ik jou hoorde op de radio met ‘Isn’t it time’ . Ik wist toen helemaal niet wie je was. Ik had je toen nog nooit gezien of gehoord. Maar op dat moment bij het horen van jouw goddelijk stem wist ik meteen … wow, wat een stem, ik ben fan !! En nu na zoveel jaren ben ik dat nog steeds en eigenlijk nog heviger dan ooit. Toen ik jou enkele weken terug weer hoorde op de radio bij het zingen van de Michael Jackson song, toen stonden echt waar de tranen in mijn ogen en het welbekende kippevelmoment was heel hevig aanwezig. Dus Udo, ik ben echt heel fier om fan te zijn van jou en inderdaad, je mag zelf heel fier zijn op jouw talent!! Wat een stem heb jij !!! Wat ben ik blij dat je door even weg te zijn van je eigen kleine landje, en door de erkenning die je dan krijgt van een ander publiek en van buitenlandse collega artiesten, je zelf ook weer beseft wat een talent je hebt !!! Oh oh oh … dat is de reden waarom wij zo gedreven zijn om zoveel mogelijk optredens van jou mee te maken wanneer we kunnen. Keer op keer, telkens weer, al was het 100 keer dezelfde songs, wat maakt het uit! Alleen al je wonder mooie stem horen, je performance op het podium samen met je fantastische muzikanten die je vergezellen … dat is hetgene wat mij raakt !!! Udo je bent een toptalent … 😉
  Zo …. hahaha, nu ben ik zelf ook even filosofisch bezig geloof ik 😀 mijn korte reactie blijkt toch iets langer .. ‘grinnik’ O:)

  Vele Udo-fan groetjes, Christine xxx

 3. Hey Udo! Wat een leuke blog alweer 🙂 Ik vind dat Christine het al heel mooi verwoord heeft, maar wou zelf toch ook iets zeggen 😉 Het is idd fijn om te lezen dat je zelf weer beseft dat je een bangelijk talent hebt. Ik kan me inbeelden dat het fijn is om naast de vaste gezichten die je vaak lovend hoort praten, van nieuwe buitenstaanders te horen dat ze je goed vinden. Ik moet toegeven dat ik als fan met momenten echt van m’n sokken geblazen word en besef wat voor een fantastische zanger je bent! Niet alleen een entertainer, een charmeur en een sympathieke gast, maar ook een van de beste stemmen die Vlaanderen rijk is. En die momenten die me “pakken”, da’s heerlijk! 🙂 Bedankt voor al jaren van dat leuks, blijf er voor gaan zodat er nog vele jaren mogen volgen!
  Liefs,
  Petra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s