Een bijna-Heimlich-ervaring

Vorige week was ik uitgenodigd op een gezellig etentje van een ex-platenbaas annex goede vriend van me. Koetjes en kalfjes passeerden jolig de revue, tot een andere sympathieke genodigde tijdens het hoofdgerecht over de platenbusiness begon: “Het is wel leuk dat het weer beter gaat”!  Pardon? Excuseer? Ja, dat positieve nieuws meende de zeer vriendelijke man toch opgevangen te hebben in de media. De verbazing aan tafel was bijzonder groot…

Vandaar dat ik naar aanleiding van dit artikel dat daarnet op www.deredactie.be verscheen, toch even wil waarschuwen voor tendentieuze berichtgeving. De zin “De muziekindustrie lijkt zich langzaam te herstellen” zou bij het publiek weleens kunnen overkomen als “Er is geen probleem meer vrienden, we kunnen weer lachen en feesten als vanouds!” terwijl ik er bijna zeker van ben dat Olivier Maeterlinck van de Belgian Entertainment Association niet deze betekenis of inhoud in zijn hoofd had toen hij deze woorden uitsprak.

Laat ons in de eerste plaats blij zijn dat er inderdaad websites offline worden gehaald, zelfs al duurt zoiets veel te lang. Het is top dat er strengere acties tegen illegale websites en systemen zouden zijn en dat legale alternatieven op hun beurt veel succes zouden kennen. De marketing campagnes van de new media bedrijven doen blijkbaar goed hun werk.

“Als journalist mag je er dan wel bij vermelden dat de auteursrechterlijke opbrengsten van streaming peanuts zijn.”

Maar laat ons evenzeer beseffen dat het Internet één grote marktplaats is die zooo groot is dat onmogelijk alles kan worden gescreend, al is het maar omdat er veel oogluikend wordt toegestaan door belanghebbenden zoals bijvoorbeeld Internet providers. De waarschuwing van Maeterlinck is zeer terecht want onze industrie hinkt effectief eeuwen achterop als het aankomt op het stelpen van illegale Internetwonden. Zeer veel gebruikers van het Internet -en zeker ook de jeugd- vinden het de normaalste zaak van de wereld om niet te betalen voor muziek en surfen met gemak naar nieuwe websites, fora of software om muziek illegaal te downloaden.

Dat steeds meer mensen gebruik maken van legale diensten zoals Spotify en Deezer is goed (hoewel anderen zoals Thom Yorke van Radiohead daar anders over denken). Zelfs indien mocht blijken dat dit uit een vorm van gemak of luiheid is. Als journalist mag je er dan wel bij vermelden dat de auteursrechterlijke opbrengsten van streaming werkelijk peanuts zijn en je op basis daarvan niet zomaar kan stellen dat “de muziekindustrie zich langzaam lijkt te herstellen”. Die ene zin vind ik relatief misleidend als u mij toestaat. Want voor alle duidelijkheid: de algehele muziekverkoop is nog steeds een ramp… don’t let this be misunderstood!

Al goed dat er vorige week overheerlijke aardappelpuree op het menu stond of ik had beslist een Heimlich maneuver ondergaan. Ondertussen lijk ik echter langzaam herstellende…

3 gedachten over “Een bijna-Heimlich-ervaring

 1. Of soep, anders had je disgenoot een soepdouche gekregen 🙂

  Ik wou toch even antwoorden op je blog. Je hebt enorm groot gelijk!! Toch volg ik je mening van Spotify, Deezer en iTunes niet helemaal.
  Noem me ouderwets, maar ik heb nog veel liever een cd mét hoesje en leaflet, al dan niet gesigneerd, dan een bestandje op de pc.
  99 cent voor een lied vind ik ook véél te weinig voor iets waar zoveel tijd, energie, werk, talent, geld… in zit. En jullie, als artiesten, krijgen daar maar een habbekrats van. Hoeveel downloads moet je al niet verkopen vooraleer je break-even gaat of in het beste geval winst kan maken?

  Gelukkig heb je andere manieren om op artistieke manier toch brood op de plank te krijgen. Gelukkig maar, want zonder inkomsten van optredens zou er helemaal niets meer overblijven van de muziekindustrie. Dat zou pas erg zonde zijn!

  Dieter

  • Udo ,je hebt groot gelijk !!!Maar kan jij mij zeggen of je optreedt in Hoeselt ?Kan dat nergens meer vinden en wij willen ook ons steentje bijdragen en tegelijkertijd te genieten

  • Hey Dieter,

   Bedankt voor je reactie. Eigenlijk denken we hetzelfde hoor 🙂 Het is zoals ik zei zeer goed dat legale software werkt, beter dan niets, al blijft het voor de muziekliefhebber en de muzikant beter dat er cd’s verkocht en gekocht worden. Digitale opbrengsten zijn echt wel peanuts. En als muziekliefhebber hou ik ook van de leaflet met alle mogelijke informatie.

   Muzikale groet, Udo x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s