Muzikale snuisterijtjes

Goedemiddag,

De laatste dag van het jaar bladert een mens al eens digitaal door oude emails en komt dan plots een tekst tegen. Een liedjestekst. Waar uiteraard ook een lied aan vasthangt. In de verte -echt heel erg ver- gaat dan een belletje rinkelen. Tiens? Even de titel intikken in de zoekfunctie van m’n laptop. En ja hoor… daar staat ‘t: een demootje. Even luisteren…

Af en toe schrijf ik een pietluttig dingetje, gewoon in een emotionele bui; een eenvoudig niemendalletje dat exact samenvat hoe je je op dat moment voelt. En het kan gek klinken, maar soms kom ik kleine hersenspinsels tegen die ik compleet vergeten was. Bij momenten flitst er een oude melodie voorbij wanneer ik achter de piano zit. En dan plots weer -zoals nu- een tekst, wanneer ik door oude digibrieven blader.

Het emowijsje dat ik zonet terugvond is een impressie van een ouder die een kind verloor en daar na al die jaren nog steeds dag in dag uit aan denkt. Ik schreef het blijkbaar in de maand mei, op een doodgewone werkdag. Het menselijk brein kan zo onvoorspelbaar zijn. Temeer omdat ik helemaal niet kan weten hoe het voelt een kind te hebben, laat staan er één te verliezen.

Ik bedacht me net dat ik wel eens een lied schrijf -ook al is het soms een mini-song- dat voor anderen misschien iets kan betekenen. Ik pretendeer helemaal geen waanzinnig straffe auteur of componist te zijn, maar je weet maar nooit of iemand er iets mee is.

We leven ondertussen in muzikale tijden waarin betalende consumenten enkel nog singles kopen (en niet-betalende downloaders de bagger gewoon deleten, want die muzikale wegwerpbytes vervuilen godverdomme de ruimte op de harde schijf!). Pietluttige nummers worden dan ook nooit ofte nimmer nog opgenomen in de studio. De nieuwe generatie artiesten heeft waarschijnlijk zelfs nog nooit gehoord van album tracks, liedjes waarmee je de ruimte tussen de (gemiddeld) twee hits op een album opvult. Het artistieke -en dus ook de kleine taalprullen en melodietjes- gaan zo verloren. Terwijl sommige zielen net wél waarde zouden kunnen hechten aan ‘dat ene lied’.

Daarom ga ik in de loop van 2014 bekijken of ik af en toe eens centen kan investeren in een eenvoudige productie van dergelijke zangstukjes, gewoon piano/stem bijvoorbeeld, waarna ik ze digitaal beschikbaar stel. Geen singlewaardige songs, zoals dat dan in platenfirmatermen heet. Geen grote poeha over ‘mijn nieuwste single gaat over… blablabla.’. Neen, gewoon een dingsigheidje dat ik dan -hopsa- online zet. Dat het me meer kost dan opbrengt maakt eigenlijk niet uit. Als ik vervolgens één iemands hartepijn drie luttele minuten kan verlichten met een muzikaal snuisterijtje, dan is het al goed.

Soms moet je je gevoel durven volgen.

Gelukkig nieuwjaar, Udo x

10 gedachten over “Muzikale snuisterijtjes

 1. Het zijn de luttige niemendalletjes die het hem meestal doen omdat iedere mens er zich zo in kan herkennen.
  Jij moet echt niet zo nederig zijn want volgens mij weet je heel goed dat je de mensen met je liedjes perfect kunt raken. Jij hebt ook al een paar pareltjes geschreven.
  En ! Ja, Jij hebt mij (JOU) Vlaamse liedjes ook leren waarderen.
  Be Happy en laat ook ons nog veel van je talent genieten !!!
  Mo-nikske ;-)X

  ps: Hoe zit dat met die nieuwe single ????? 🙂 🙂

 2. Djeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, ik vond je al een geweldig mens maar hier is ergens een superlatief aan de orde en ik vind er verdomme (net nu) geen woorden voor. Udo, ik weet wel wat een kind verliezen is en ik zou héél erg veel aan die pareltjes hebben ………Ik wil de meer commerciële nummers niet in hun onderbroek zetten maar ik ben een tekstmens, een gevoelsmens die immens kan genieten en eens goe kan janken bij een zuiver gekozen nummer. Damn, ik zou er mijn laatste spaarcenten zelf in investeren 😉
  Gelukkig Nieuwjaar, Udo de artiest, Udo de mens xoxo

 3. Wat heb jij toch een schitterend karakter en wat ben jij toch een muzikant/artiest pur sang. Het siert je nog meer dan alle kerstbomen te samen die momenteel de huiskamers gezellig maken..Doen Udo !! x Lieve groetjes, Leen

 4. Udo, wat een prachtmens ben jij !!! Het zijn net zo’n nummers die echt pareltjes zijn voor heel wat mensen !!! Gevoelens … woorden en muziek in alle eenvoud uit het hart geschreven raken het diepste van je ziel !!! Dat is voor mij muziek !!! Ook een concert van jou en je piano met zo’n pareltjes zou hemels zijn voor mij !!! Ja … als je dit waar maakt, kan 2014 voor mij al niet meer stuk ! Dankzij jou heb ik weeral iets om echt naartoe te leven !!! Laat mij jou van hieruit een dikke knuffel geven !!! THANKS !!! xxx

 5. Soms moet je je gevoel durven volgen….
  En toen werd het even stil ….
  Zo oprecht puur wat je hier neer schrijft ! Sik !

  Eerst even dit …. ik volg Udo nog maar recent van wat dichterbij , nadat ik heb kunnen genieten van één van de schitterende kerstconcerten.

  Beste Udo ,
  Jouw gedachtegang , jouw emoties , jouw gedrevenheid , de diepgang dat je in je muziek en waardevolle teksten brengt , hoort ,voelt , ervaart….. dat is het gewoon !!!
  Dat maakt je uitzonderijk , blijven verder gaan in deze ” direction ” 🙂 , zal je zeker nog meer doen open bloeien in wat je graag en goed doet. Klasse !!!
  Met de juiste mensen om je heen die oprecht in jouw kunnen geloven ( = perfecte team ) en de lieve fans die je steunen en blijven aanmoedigen …… whoooooo………….. 2014 beloofd een knal jaar te worden dat je oooooh zo verdiend.

  Bedankt voor jouw talent met ons allen te delen , de allerbeste wensen

  Voila si , ik heb ook is mijn gevoel durven volgen en een oprechte reactie neergepend , hèhè !

  Lieve groetjes aan jullie allen

 6. Gelukkig Nieuwjaar Udo en heel veel succes in 2014, met bekende of minder bekende initiatieven!!! Het moet deugd doen iemand zoals u als vriend te hebben…Karin.

 7. Awel Mr. Mechels… nu maakt ge me curieus naar uw impressie. 😉
  Want ook hier gaat er geen dag voorbij zonder de gedachte aan m’n engeltje, dus zo’n doordeweekse werkdag (d)emo van jou… !

  Bij deze ook de beste wensen voor 2014 ! Geef er een lap op !

 8. Mijn beste wensen voor 2014!
  Lijkt me een prima idee Udo, een mens heeft nood aan muziek met ziel, een waardige inhoud! Zalig om naar te luisteren!
  Groetjes,Sandra x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s