Nieuwe single: De Prinstepolste

valentijn2014_carv1Lieve mensen,

Enkele maanden geleden vroegen de vrienden van Radio 2 me of ik voor hun Valentijnsactie een nummer wou maken in mijn dialect. Ik mocht een bestaand nummer coveren en er een nieuwe tekst op verzinnen.

Blij verrast als ik was zei ik meteen ja. Het leek me een bijzondere uitdaging om een passend lied te vinden en daar een tekst op te schrijven. In eerste instantie ging ik ervan uit dat ik iemand moest inschakelen om een Zaventemse tekst te schrijven, want zelf ben ik niet echt een specialist als het op dialecten aankomt. Maar iemand vinden die én ‘Noskoems kost klappe’, én teksten kan schrijven, én specifiek nog een liedjestekst in elkaar kan boksen; het is geen eenvoudige opgave. De enige persoon waar ik aan dacht was de sympathieke Zaventemnaar Jan Van Eycken, de knapste gitarist van De Kreuners (nu ja, ze hadden maar één gitarist, moehaha 😉 ). Echter, ik moest eerst nog een ingeving krijgen op het vlak van songkeuze, terwijl ik slechts enkele weken verwijderd was van de deadline voor de productie. Spannend in het kwadraat!

Eerlijk gezegd heb ik er enkele nachten van wakker gelegen. De nodige ingeving kwam maar niet en ik kon toch moeilijk een tekstschrijver inschakelen als ik nog geen nummer had. De witte rook bleef uit totdat ik moest denken aan één van de vele ideetjes die ik de weken ervoor had opgenomen. Ik was gestart met het maken van een Kuifjesachtige tekst op een typisch singer-songwriter nummer en plots viel de puzzel in elkaar. Ik zou de tekst herwerken en een demo maken voor Radio 2. Zo gezegd, zo gedaan. De lieve Radio 2 mensen waren meteen verkocht en geleidelijk aan veranderde het liedje en kreeg het de titel ‘De Prinstepolste’ mee.

‘Prinstepolste’ is een sappig woord dat mijn mama geregeld in de mond nam en waarvan mijn ganse familie in Limburg spontaan in de lach schoot, toen ze het voor het eerst hoorde.

Wat ik leuk vind aan heel dit verhaal is dat ‘De Prinstepolste’ zo goed in de smaak viel dat ook de andere artiesten die aan dit Valentijnsproject meewerken (zie persbericht), eveneens afstapten van het cover idee en in hun geweldige muzikale pen kropen. Zo zijn er unieke liedjes ontstaan in enkele van de smeuïge dialecten die ons land rijk is. Ik ben echt bijzonder opgetogen over deze verfrissende actie van Radio 2, want elk nummer is de moeite waard! Het was werkelijk een plezier om ‘De Prinstepolste’ te mogen creëren en opnemen, dus dankuwel Radio 2!

Langs deze weg wil ik even de loftrompet steken over mijn goede vriend en buur Gilbert Frederickx.  Hij was de ideale toetssteen en wist me te gidsen langsheen de vele invloeden op mijn ‘Noskoems’ en ‘Voskapels’ dialect. Ik heb, in functie van de klanken die ik in het lied wou, artistieke keuzes gemaakt tussen Leuvense en Brusselse woorden, afgewisseld met algemeen Nederlands, waar ik als kind en tiener uiteindelijk toch meer voeling mee had.

‘De Prinstepolste’ gaat over hoe je hart zo hard kan overlopen van liefde voor iemand dat je er constant aan denkt, dat je hem of haar overal ziet of hoort. Het liefdeslied gaat over iemand zo graag zien dat je gekke dingen doet en dat je je tegelijkertijd ook klaar voelt om volgende stappen te zetten in je relatie en je leven. Kortom, een song over de Liefde met grote L.

Ik hoop dat jullie kunnen genieten van het nummer en van de videoclip die Radio 2 kwam draaien tijdens de studio-opnames. We had fun! 🙂 Het lied aankopen kan via deze link. Alvast bedankt voor jullie steun!

Heel veel muzikale groetjes, Udo x

P.S.: Speciale dank gaat uit naar alle creatievelingen die meewerkten aan het nummer: Veerle Segers, Tim Van Merode (videoclip) & Radio 2, Yannic Fonderie (productie), Rafael Van Assche (techniek), Pallieter Van Buggenhout (gitaren en ukelele) en Shelle Dierickx (mixing & mastering).

P.P.S.: De single is te downloaden via deze link.

25 gedachten over “Nieuwe single: De Prinstepolste

 1. Hahaha ! Profeesiat ! Super tof leeke, da ‘ s veu ons te troeste dat er dees joer gien “ValentUDO” te beleiven es !
  En ho kunne we da leeke na downloaden ?????

  Knuffel van zot Mo-nikske 🙂 😉

 2. Amai mijne frak seg !! kgoan mein gedacht ier oek nikeer zijgen !! kvinddad un iel schoen liedjun !! Kzein ielemoal verkocht …. azoe schuun 😉 en diene videoclip … iel leutig gedoan ! Super 😀
  Proficiat ee Udo ! Mein Udofan-hert sloat op volle toeren. Kvin ut un top song (y)

  Vele dikke bezen , Christine 😉

  ps : ( haha, Ik heb hier wel mijn hoofd moeten breken om mijn dialect van Sinnekloas goed neer te pennen. Het zal wel niet helemaal kloppen denk ik .. LOL … Is voor mij niet zo vanzelfsprekend meer, omdat ik eigenlijk eerder op zijn hollands praat, en dat samen met het Zeeuws Vlaamse dialect. Haha, dat komt ervan natuurlijk door in Nederland te gaan wonen ! 😀 ).

 3. Damn!! 😀 ik vind het echt fantastisch!! 😀 Ik blijf maar kijken naar die clip omdat ik er zo blij van wordt! 😀 Het is zo een mooie song en het is gwn super jou bezig te zien 😀 ^^ Ik zou eigenlijk moeten studeren maar ik denk dak het nog een paar keer ga beluisteren (ge houdt mij vant studeren af 😮 ) Ik wil da lieke downloade en wel nu! 😮 wrm een week wachten? das zoooooo lang 😮 En het einde van het clipke is gwn goud waard! :p echt fantastisch! ik ben volledig van mijne melk door die song & clip 😮 woooooww!
  Iemand die alleen is op valentijn moet gwn dit lieke opzette! dankzij jou heeft iedereen een supervalentijn binnenkort! :p

  grtjs Nina xxx

 4. Heb naar jou en je collega’s geluisterd en er kon voor elk van u een vreugde traantje af.Het deed deugd aan mijn hartje en het voelde rijk om al die taalkronkels te mogen snoepen.
  Iets om te koesteren

 5. heeel erg leuke song en grappige clip 🙂 word er direct goed gezind van ,ook al snap ik er de helft nie van 🙂 🙂 mischien een idee om de tekst ergens te plaatsen 🙂 🙂 great 🙂 veel groetjes t. x succes nog met alles wat je doet !

 6. Super! Echt een leuke melodie, blijft zo in je hoofd hangen 🙂
  Dat Brussels/Nossegems dialect trekt trouwens wel heel erg op het Antwerps/Kapels 🙂 Het enige dat ik niet versta is ‘prinstepolste’ , krijg het zelfs bijna niet gezegd…maar anyway: super liedje!

 7. En toen waren we onderweg naar Gent … We hoorden de ‘prinstepolste’ op de radio, we hoorden overeenkomsten met ons dialect en we vroegen ons meteen af wie de zanger was 😀 We herkenden jouw stem echt niet in het Nederlands. 😛 Heel knapknap werk Udo!

  Binnen een paar jaar op Nekka Nacht met meer Nederlandstalge nummers? 😀

  Groetjes
  Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s