Kak inhouden

Lieve mensen, fans, sympathisanten,

Mijn eerste manager en goede vriend, wijlen Ronny Possemiers, vertrouwde me regelmatig een Antwerpse wijsheid toe:”af en toe moet ge uwe kak inhouden”. Tot op de dag van vandaag doe ik dat nog regelmatig, zeker omdat ik al jaren in een sector zit die niet altijd even logisch of correct in elkaar zit. En dan heb ik het niet eens over het feit dat talent niet altijd recht evenredig is met succes. En met de abstractheid van die term.

Behalve het feit dat het verdienmodel volledig onderuitgehaald werd door de komst van het Internet en er dus niet meer betaald wordt voor muziek, is er ook de internationalisering van de markt. Bijgevolg werd de marketing focus van de overlevende platenfirma’s verlegd, zowel internationaal als nationaal/regionaal. De niet-digitale tijd van de camionettes die langs muziekwinkels reden om plaatjes op te kopen is al lang voorbij… er zijn trouwens geen muziekwinkels meer.

Lokale artiesten die zelfstandig opereren dienen niet alleen tegen marketingmachines te vechten, in elk land zijn er ook radiozenders die -zeker imagogewijs- vatbaar zijn voor de internationale tendens, ten nadele van de plaatselijke muziekmakers.

De voorbije jaren werd de hitlijst-formule aangepast. Behalve ‘fysieke verkoop’ zijn er nu ook de factoren ‘online verkoop’ en ‘playlist’ die een rol spelen in het berekenen van de top zoveel. Binnenkort komt daar misschien ‘streaming’ bij, aangezien de populariteit van een nummer berekend moet worden op basis van hoe de huidige consument muziek ‘in huis haalt’ (lees artikel Official Charts Company – UK). Over illegale downloads spreekt niemand meer trouwens, who cares? En stop met zagen!

Internationale songs verpletteren de nationale/regionale producties zo erg (vb. lees artikel Showbizzsite) dat er sinds enkele jaren ook een Ultratip bestaat, naast de Ultratop 50. Om een mooi overzicht te verkrijgen over wat werkt in onze moedertaal werd er ook een Ultratop 10 Radio 2 Vlaams in het leven geroepen.

Op basis van dergelijke noteringen kunnen beslissingsnemers bij radiozenders en televisieprogramma’s bijvoorbeeld een lied opnemen in een playlist of de artiest uitnodigen ter promotie van zijn of haar single. Uiteraard is er ook nog het persoonlijke buikgevoel van deze sleutelfiguren dat een belangrijke rol speelt in het nemen van dergelijke beslissingen, alsook (commerciële) factoren waar niemand van ons weet van heeft. Zoals ik reeds aanhaalde in mijn eerste zin, zal ik mijn kak wijselijk inhouden en niet ingaan op wie, wat, waar en hoe. Misschien beeld ik het me ook maar in.

Het negativisme, de betweterigheid annex onwetendheid van sommigen (vb. journalist Eurosong.be) neem ik er noodgedwongen bij, it’s part of the game. Wat ik weet is dat Broken Smile van Sil & Udo het zeer goed heeft gedaan en nog steeds doet (dankuwel Joe FM, Radio 2, Story FM, MENT TV, anne én de vele regionale zenders, dat we in jullie playlist staan!!!), dat ik veel werk heb en ik met mijn muzikanten bijna elke dag voor duizenden mensen mijn ding kan doen.

Screen Shot 2014-08-02 at 15.06.16Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor de inspanningen van de voorbije weken om Zomer In Je Hart massaal aan te kopen. Fijn om zien dat ik op deze manier op 5 kom te staan in de Ultratop 10 Radio 2 Vlaams, een hele prestatie aangezien de marketinginspanningen van de sector in de laatste rechte lijn van Zomerhit zitten en mijn nummer géén playlist haalde op nationale radiozenders, om God weet welke redenen trouwens (iemand suggereerde om in het Engels te zingen, een ander gaf me de tip om een Hollands paspoort aan te schaffen. Tja… ). De vijfde positie is dus enkel en alleen gebaseerd op online verkoop.

Om al hetgeen ik hierboven reeds aanhaalde lijkt een hogere notering absoluut niet haalbaar, maar het doet me wel bijzonder veel plezier om te weten dat ik op zoveel steun kan rekenen.

Oprechte dank!

Liefs, Udo x

17 gedachten over “Kak inhouden

 1. hey beste udo ook dank u wel voor al je mooie songs voor je openheid eerlijkheid enz je bent er ook altijd voor je fans ,ik ben zo blij dat je in de top 5 al staat ,das heel tof nieuws en erkenning voor wat je zeker 100% verdiend ,doe zo verder ! we blijven duimen voor de num 1 😉

 2. Beste Udo, jouw single aankopen via Internet en/of CD is het minste dat we als echte fan kunnen doen om je te steunen voor al de mooie muziek die je voor ons maakt. Wij beleven dankzij jou vele leuke ontspannende muzikale momenten waar wij echt naar uitkijken. Je verdient die plaats in de Ultratop en wat mij betreft ben je de nummer 1. Nog heel veel succes en doe gewoon voort in wat je uitstekend doet. Mijn steun blijf je krijgen. Tot binnenkort. Pascale. X

 3. Wat kan ik hier nog aan toe voegen ?
  Als het aan ons (jou fans) zou liggen, zou jij altijd op 1 staan maar er zijn zo immens veel factoren waar wij , spijtig genoeg , helemaal geen vat op hebben !
  Hopelijk is het voor jou een troost dat je op onze onvoorwaardelijk steun kunt rekenen.
  1 halen is onmogelijk zeg je ! ” Impossible n’est pas Français ” Monsieur Mechels !!!!!
  Blijven proberen en in jezelf geloven ! 🙂 🙂 🙂

  Knuf Mo-nikske 😉 X

 4. Beste Udo,
  Eerst en vooral thumbs up met de #5 notering …
  … en afgezien van Antwerpse wijsheden … er zijn nog mensen op deze Globe die leuke zaken kunnen bedenken, al zijn het vaak doordenkertjes
  “Don’t make a U-turn once You have reached the #5 … Go straight ahead and don’t Cross Nobody’s Road. Stay on Your road who gonna lead You to Your destination, an Universal understanding to those who are currently known as non believers.”

  Tussen haakjes : “Nobody’s Road” zou nog een fijne titel zijn voor een song 😉

 5. Beste makker,was zo blij dat ik de fysieke cd kon aanschaffen op “Parkies”!
  Ben tevens nog altijd blij dat je er nog altijd staat en veel werk hebt ! Kreeg ondertussen ookl te horen van (enkele NIET Udo-fans) dat je een zeer goede set gaf,afwisselend,zacht maar tevens ook krachtig en met af en toe een sausje héééérlijke soul! (die gasten komen dus weer!!!) 😉
  Blijf het zeggen…Lang leve de Vlaamse Pop en z’n zangers! 😉

  Peter.

 6. Soms vraag ik me af waar je/jullie de moed halen om verder te doen … het is keihard werken en knokken om boven water te blijven !!! Maar de moed niet verliezen … je bent een top artiest die alles aan kan wat zingen betreft 😉 en wie doet je dat na … Hoop dat je eindelijk eens het respect en de aandacht krijgt die je verdient … Wij blijven je alvast steunen door dik en dun en wat je uitbrengt word dan ook eerlijk aangekocht .. nog héél veel succes en GO FOR IT !!! Liefs Carla X

 7. Beste Udo,

  Je verdient in te top 5 te staan en het zal zeker eens lukken dat je nummer 1 staat, zonder twijfel.
  Dank U voor de mooie tijd dat we met U mogen doorbrengen dankzij je mooie songs.
  Nog veel succes , doe zo verder.
  Tot maandag in Middelkerke!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s