PopcornTime. Shame on you suckers!

Welkom welkom!

Lieve vrienden, welkom op de blog van ziegezagen hoi hoi hoi “Houtfabriek Udo”, waar de zaag gratis en voor niks vlotjes gespannen wordt. Na drie uren slaap -een optreden en een lange rit huiswaarts, inclusief frietstop, nog even wat mails checken, veel te laat gaan slapen om dan wakker te worden van enkele ijverige dakwerkers- gaat zaniken en zeuren wel erg vlot. Korte nacht. Kan gebeuren, ieder z’n job. Enfin, welkom dus!

Hoewel ik als ochtendzombie nog bijzonder moe ben, sijpelden er de voorbije viereneenhalve minuut nogal wat onfijne gedachten door mijn hoofd. Als gediplomeerde ouwehoerder kan het een voordeel zijn om zaagsel in het hoofd te hebben. Vermoeide en verwarde gedachten ordenen in een blog, het is een beetje zoals het creëren van een song, wanneer melodieën en woorden als een sterrenregen je hoofd op hyperactief zetten, ook al zou je op dat moment beter slapen.

Gisterenmiddag kreeg ik van een actrice die ik de afgelopen maanden vrij goed heb leren kennen, de tip om eens een kijkje te nemen op de nieuwe website Popcorn Time. Als zoetebek die emmers popcorn naar binnen kan werken, heb ik even getwijfeld of ik langs deze weg wel gratis reclame zou maken voor de klootzakken die dit gedrocht baarden, maar aangezien het Internet toch al alles naar de kloten heeft gedaan -ja, vergeef me voor één keer deze platte zombietaal- vernoem ik de naam toch. Enkele triljoenen downloads meer, wat maakt het uit?

Watch torrent movies instantly. This PopcornTime service will never be taken down. Download and enjoy. Ongelooflijk maar waar: een zoveelste website waar je ongestoord films kan bekijken, zonder voor al dat creatiefs te moeten betalen… En dan nog al pochend. M’n mond viel open. Ik kon het niet geloven. Waar m’n maag seconden later de frietenbrei van vannacht meteen omkeerde was van volgende zin: Our user’s safety comes first!! Therefore we added a free Built-in VPN so you can use Popcorn Time ANONYMOUSLY! Even vrij vertalen: de veiligheid van onze gebruikers komt op de eerste plaats, blablablablabla blablabla blabla zodat je ANONIEM gebruik kan maken van onze website. Anders gezegd: wat wij en jij doen is illegaal, tegen de wet, creatievelingen en hun gezinnen rakend, maar geen probleem! Doe gerust je ding, haal gewoon de popcorn erbij en wij doen de rest. Geniet! Zum Kotzen. Werkelijk.

Screen Shot 2014-08-05 at 09.02.28

Al wroetend in bed moest ik zonet denken aan een meeting bij Sony Music. Ter informatie: gedurende zes jaren had ik een patencontract bij de vrienden van Sony Music. Of het is te zeggen: ik kreeg na m’n overwinning in X-Factor in december 2005 een contract bij BMG, dat kort daarna samensmolt met Sony tot Sony-BMG, dat na wat verhuis van aandelen Sony Music werd gedoopt. Vele mensen waaronder m’n platenbaas werden in die periode ontslagen, want wanneer twee firma’s één worden ontstaan er nogal wat dubbele functies en dan belanden er onvermijdelijk mensen op straat. De meeting ging door in Evere, waar Sony Music net naartoe was verhuisd. Er was minder mankracht en de gebouwen in Kraainem tegenover de VRT waren te duur en te groot geworden voor het ingekrimpte personeelsbestand, waardoor een gebouw gedeeld werd met de collega’s van Sony Pictures, de filmafdeling van het Sony imperium. Ook daar -zo herinner ik mij- waren er mensen afgevloeid en was er dus ruimte in het gebouw. Ook werknemers van Sony Playstation kregen er enkele bureaus ter beschikking. Van de drie receptionistes die tot dan al de veranderingen overleefd hadden en mij hartelijk ontvingen, vloeiden er later nog een stuk of twee af. Enfin, om het verhaal compleet te kaderen: alsof het allemaal nog niet genoeg was kreeg Sony Music België net een tweede, dubbele facelift te verwerken. DAY 1, de boekings- en entertainmentpoot van Sony, werd na een jaar op non-actief geplaatst. Opnieuw tientallen mensen die hun job kwijt waren. Diegenen die wereldwijd aan de knopjes van de Sony entiteiten draaiden waren alweer een lege doos en extra ruimte in de balans rijker. De internationale herstructurering goot de firma in een Benelux-structuur, waardoor er alweer dubbele functies waren en heel wat Nederlanders en Belgen hun job verloren, er minder mensen waren voor hetzelfde aantal jobs en Nederlanders plots de Vlaamse markt moesten besturen terwijl ze er niet echt Gouda of Leerdammer van hadden gegeten. De ene helft mocht z’n boeltje pakken en de andere helft moest onder lichte dwang de kantoorspullen en kamerplanten in een Belgisch bureau neerzetten. Mijn tweede platenbaas mocht ook gaan en opnieuw zag ik vertrouwde gezichten vertrekken. Omdat alle meetingruimtes van Sony Music ingepalmd werden door het Oranjelegioen, moest of mocht onze meeting doorgaan in een ruimte van Sony Pictures.

Het was voor mij het begin van het einde, want hoewel er over een vierde Udo-album gepraat werd, voelde ik dat ik iets moest doen om me weer beter te voelen. Ik wou af van m’n contracten. Muziek maken en creatief zijn, DAT was wat ik moest doen, niet nadenken over hoe je goedkoper dit of dat kon doen, over procenten hier en toegevingen daar, over delen van publishing en uitvoerende rechten afstaan, over kleinere budgetten, lagere gages, minuscule onkostenvergoedingen, minder dure producties en andere producers, opgelegde managers, below-the-line communicatie in plaats van grote marketingacties, gratis promo-optredens, rechtstreeks song en productie advies van radiomakers, enz…  Het werd onoverzichtelijk, het was te veel van het goede. En het was ook overal hetzelfde liedje: platenfirma’s, boekingskantoren, evenementen bureaus, publishers… zoveel bedrijven krimpten in of sloten de deuren. Zo ging ook het Belgische filiaal van EMI Publishing -waar ik als auteur/componist onder contract lag- dicht en was het Italiaanse kantoortje met Zweedse bazen plots de kortstbijzijnde locatie waar je dan voor een vraag met bijhorende koffie kon binnenspringen. Of toch iets in die strekking. Veranderingen waren abrupt en het was onduidelijk. Internationalisering, miserie zeg ik u…

Desondanks voelde ik me die dag in Evere als een kleine jongen. De kleine Udo, uitgedost in een jeans salopette, lolly in de hand, non-stop fonkeloogjes, pratend over ‘muziek’ -weliswaar in een meer dan verziekte sector- in een veel te kleine ruimte, vol posters en foto’s van oude en nieuwe filmhelden, de hete adem voelend van de in het gebouw ronddolende, levende Darth Vader pop die ik in mijn overenthousiasme erbij had gefantaseerd. Het maakte niet uit of Star Wars bij Sony hoorde of niet. Darth Vader liep daar ergens rond, ik zweer het u! Een kleine ukkepuk was ik die dag, genietend van de gangen met gigantische affiches, levensechte poppen en monsters, gadgets, accessoires, foto’s vanop de filmset, blinkende Playstation consoles met de allernieuwste games, flipperkasten, pingpong- en biljarttafels -ja, dat hoort zo in een creatieve firma- en veel meer fraais en eye candy die ik nu door het gebrek aan slaap vergeet.

Iedereen praat over de crisis, maar toen de algemene crisis toesloeg had de muziekindustrie al enkele tientallen jaren bloederige veldslagen te verwerken gekregen. En ja, in vergelijking met wat er nu in Gaza gebeurt, stelt dit niks voor. Er vielen geen doden door bombardementen, er werd geen vliegtuig vol onschuldige passagiers uit de lucht gehaald, maar toch werden vele gezinnen zwaar geraakt. Talloze creatievelingen moesten op zoek naar iets anders, de job achterlatend waarvoor ze in de wieg waren gelegd. Soit, het heeft geen zin om vergelijkingen te maken met oorlogen en terreurdaden. Feit is wel dat die fucking popcorn website ongetwijfeld een doorn in het oog is voor honderdduizenden, miljoenen mensen die wereldwijd leven van de creatieve sector.

De filmindustrie zit in dezelfde, steeds versnellende rollercoaster, waarmee de muziekwereld al een tijdje de berg afdondert. Ik kan me voorstellen dat er nog een voorraad geld onder de matras zal steken, maar eens die op is zullen vele producers, acteurs, filmcrews en de vele mensen in omkaderende functies en hun families dezelfde klappen krijgen als hun evenknieën in de muziekwereld. Mocht ik kunnen, zou ik het volgende downloaden: een handvol giga jicht, haaruitval en schimmel voor de makers van deze schandalige website en miljoenen terrabites virtuele bommen om de servers van dit -laat ons eerlijk zijn- commerciële platform uit te schakelen. Mochten een klap voor de kop en welgemikte stampen in het kruis even oogluikend worden toegestaan als illegale downloads, dan zou ik ze persoonlijk én samen met mijn goede vriend Darth Vader, gratis en voor niks, gaan uitdelen aan de pipo’s die een sector miljarden schade toebrengen én bovendien op de rug van echte artiesten en creatievelingen geld ‘verdienen’. Het Internet en haar bijwerkingen. De wereld is om zeep.

Popcorn my ass. Shame on you suckers!

Udo

P.S.: Ik moet onwillekeurig -maar niet geheel toevallig- denken aan de discussie die ik een paar jaar geleden voerde met een Europees parlementslid van de Zweedse piratenpartij, een dame die doodleuk vertelde dat het goed gaat met de enterainment industrie. Zal ik nog wat schurft en pijnlijke maandstonden (dismenoree voor de kenners) downloaden? Twee keer zes gig graag!

5 gedachten over “PopcornTime. Shame on you suckers!

  1. Inderdaad ! Shame on Popcorn Time ! Spijtig genoeg zijn er ook genoeg mensen die hier aan meewerken door er naar te kijken !

  2. Beste Udo, ik begrijp jouw reactie en vind het ook spijtig, je moet onmachtig toekijken hoe alles ten onder gaat, niemand die er iets aan doet en zelfs al zou je proberen is het vrees ik helaas te laat. Maar vergeet niet dat op dit moment heel veel mensen je steunen in hoe ver ze kunnen omdat ze je als zanger en mens appreciëren. Ik denk dat er weinig mensen zijn die hun job graag doen zoals jij het doet. En elke job heeft zijn voor- en nadelen, hecht je vooral aan de positieve kanten van jouw job die denk ik toch ook wel de moeite lonen. Zo lang je er in slaagt om je brood te verdienen met wat je graag doet, kan je alleen maar hopen dat het nog lang mag blijven duren, maar ik ken geen enkele sector met werkzekerheid, daar kan ikzelf ook van meespreken. Hou je goed en doe gewoon verder waar je goed in bent. Het gaat je goed. Pascale. X

  3. Wat kan ik hier nog aan toevoegen ? Wie zou hier effectief iets aan kunnen veranderen ? Wij (over)leven in een heel vreemde wereld ! Ik wil niet fatalistisch klinken maar probeer toch je optimisme te bewaren en zoals je zelf altijd zegt ” Gelukkig zijn is wat telt ”

    Knuffel Mo-nikske 😉 X

    • Ik vind ook dat Pascale gelijk heeft geniet van wat je graag doet ,wij steunen je waar wij kunnen maar de crisis heeft ook bij ons toegeslagen .Onder meer bij mijn oudste zoon en zijn vrouw daar hangen ontslagen in de lucht en zij hebben ééén jaar geleden een huis gekocht en een dochter van tien die in Antwerpen gaat studeren met verminderde toelagen (bezuinigen ) een duur kot en peperdure boeken ?En eigenlijk geen garantie of ze het haalt ,ze studeert wel goed maar ze wil voor toegepaste psychologie gaan .En wat gebeurt er als ze beiden hun job verliezen !!!????
      Veel knuffels Liliane !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s